Projenin AdıArı ekmeği mikrobiyomu ve bitki içeriğinin moleküler karakterizasyonu projesi devam etmektedir.(Proje no: 2021.FNAP.13.02.03)(Destekleyen Kuruluş: Şırnak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi) Faaliyetin Açıklaması Arı ekmeği ve arı bağırsağında polen tanelerinin parçalanması ve kullanılması sürecinde aktif olarak yer alan mikrobiyota tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmanın amacı survey alanından toplanan arı ekmeklerinin içerisinde bulunan bakteriyel mikrobiyotayı ve bitki içeriklerinin belirlemektir. Bu kapsamda yedi farklı lokaliteden oğul döneminde seçilen kovanlardan arı ekmekleri toplanacaktır. Bu örneklerdeki bakteriyel tür tespiti için 16s rRNA geninin V3-V4 bölgesini, bitki ve fungus türlerini tespit etmek için de ITS2 bölgesi hedef alacak şekilde metagenom analizine tabi tutulacaktır.
12.01.2023