Link; https://sirnakbap.sirnak.edu.tr/tr/menu/normal-arastirma-projeleri/4702
Projenin Adı; Arı ekmeği mikrobiyomu ve bitki içeriğinin moleküler karakterizasyonu projesitamamlandı.(Proje no: 2021.FNAP.13.02.03)(Destekleyen Kuruluş: Şırnak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi)
Özet
Arı ekmeği, diğer adıyla perga, arı poleninin, arı tükürüğünün ve çiçek nektarının bir arı kovanının petek hücrelerinde fermantasyonuyla elde edilen doğal bir üründür. Bu proje kapsamında, Türkiye'nin 12 farklı ilinden toplanan arı ekmeklerinin mikrobiyal çeşitliliği ortaya çıkarmak için 16S metabarkodlama ve bitki katkılarını belirlemek için ITS2 metabarkodlama yöntemleri kullanılmıştır. Arı ekmeği örnekleri Şırnak, Erzincan, Hakkari, Hatay, Van, Gaziantep, Bitlis, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Tunceli illerindeki arılıklardan toplanmıştır. ITS2 metabarkodlama analizlerinin sonuçlarına göre, arı ekmeğinde en yaygın olan beş bitki familyası Fabaceae, Brassicaceae, Asteraceae, Apiaceae ve Rosaceae olarak belirlenmiştir. Cins seviyesinde ise Onobrychis, Brassica, Trifolium, Carthamus ve Ferula olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, 16S metabarkodlama analizi sonucunda arı ekmeklerinin çoğunda bulunan yaygın bakteri türleri Sphingomonas oligophenolica, Bacillus paralicheniformis ve Bacillus tequilensis olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, Türkiye'de arı ekmeklerinin mikrobiyal ve bitkisel çeşitliliğinin bir arada metabarkodlama yöntemiyle belirlemek amacıyla yapılan ilk çalışmadır. Bulgular, arı ekmeklerinin bileşimine dair değerli bilgiler sunmakta olup, bu doğal ürünün mikrobiyal çeşitliliği ve bitki katkılarına ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır.